تأثیر سیگار بر دندان
مصرف سیگار علاوه بر عوارض خطرناکی که بر روی اندامهای بدن میگذارد، آسیبها و لطمات جبرانناپذیری بر دندان وارد میسازد که برای به دست آوردن سلامت دندانها باید هزینهی قابلتوجهی صرف کرد.
اغلب افرادی که اعتیاد به مصرف سیگار دارند و تنباکو دارند خود میدانند چه خطراتی را به جان خویش وارد میسازند.
با کشیدن سیگار میزان خونرسانی به دهان کاهش پیدا میکند و مکان مناسبی برای رشد و تکثیر باکتریها ساخته میشود؛
همچنین باعث بروز بیماریهای زیر میشود:
- بوی بددهان
- زمان بهبودی و ترمیم بافتها پس از جراحی طولانی میشود.
- رنگ دندانها تغییر پیدا میکند و بهمرور زرد میشود.
- احتمال ابتلا به سرطان دهان در افراد سیگاری بیشتر میباشد.
مراجعه افراد سیگاری به کلینیک دندانپزشکی چگونه است؟
حفظ و مراقبت از دندانها برای افراد سیگاری باید بیشتر و منظمتر از دیگر افراد انجام شود. ترک اعتیاد به استعمال دخانیات ازجمله سیگار بسیار دشوار میباشد پس باید دانست که آثار زیانبار تنباکو برای دندانها و لثه متأسفانه گاهی دندانپزشک را برای برخی درمانها محدود میسازد.
بسیاری از مردم به دلیل خجالت کشیدن از دندانپزشک تا هنگامیکه سیگار میکشند به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نمیکنند زیرا از قضاوت شدن توسط دندانپزشک درباره مصرف سیگار میترسند، همچنین نمیخواهند دچار احساس عذاب وجدان یا گناه شوند.
وظیفه و هدف دندانپزشکان حفظ و سالم نگهداشتن دندان افراد میباشد و هیچگونه قصد واردکردن احساس شرمساری یا نصیحت به این گروه از افراد را ندارند.
مصرف سیگار چگونه باعث آسیب دیدن دندانها میشود؟ تاثیر سیگار بر دندان
تنباکو از جهات مختلفی باعث آسیب دیدن دندانهای فرد سیگاری میشود زیرا سیگار باعث ضعف سیستم ایمنی شده و توان مقابله با عفونتها را کاهش میدهد همچنین دندانها و دهان را دربرابر باکتریهایی که بهوسیله سیگار ایجاد و تکثیر میشوند، بیدفاع میکند. وقتی دهان توانایی مبارزه با میکروبها و باکتریها را نداشته باشد، پلاک و باکتریها بیشتر میشوند و همین امر موجب زرد شدن دندانها شده تا هنگامیکه روت کانال برای این دندانها انجام نشود در معرض افتادن هستند.تاثیر سیگار بر دندان
مسئله دیگر در زمینه کشیدن سیگار این است که با تضعیف شدن ارگانهای دفاعی بدن تولید تارتار یک خطر بزرگتری را برای دهان ایجاد میکند زیرا بدن دیگر توان از بین بردن عفونتهای بالقوه را ندارد.تاثیر سیگار بر دندان
ذرات ناشی از تنباکو دندانها را در معرض ساییدگی قرار میدهد و پوشش محافظتی مینای دندان را از بین میبرد. متأسفانه تنباکوهای فاقد دود نیز به دلیل وجود نیکوتین نیز برای دهان آسیبرسان میباشند.
امروزه با آمدن انواع مختلف تنباکو نظیر تنباکوهای جویدنی که از شکر ساخته میشوند و به دلیل قرار گرفتن دردهان به مدت طولانی میتوانند دندانها را به علت صدمهای که شکر به مینای دندان وارد میسازد با مشکلاتی نظیر پوسیدگی دندان مواجه سازند.
چرا کشیدن سیگار برای دندانها مضر است؟
بر اساس آمارها بیشتر از یکسوم افراد سیگاری مشکلات ناشی از سلامت دندانها رادارند
سیگار علاوه بر آسیبرساندن به دندانها میتواند آنها را از بین ببرد؛ بنابراین باید نکات زیر را در خاطر داشته باشید:
- افراد سیگاری ۱۶% بیشتر از افرادی که سیگار نکشیدهاند از دندانهای ناسالم برخوردار میباشند.
- در طی ۵ سال گذشته افراد سیگاری کمتر از افراد غیر سیگاری برای درمان مشکلات ناشی از دندان به دندانپزشکی مراجعه نمودهاند.
- یکسوم افرادی که دارای حداقل سه مشکل ناشی از سلامت دهان و دندان دارند از افراد سیگاری بودهاند.
نکته حائز اهمیت این است که ارتباطی میان نگرانیهای مالی و سیگار کشیدن وجود دارد که با تأثیرات تنباکو بر سلامت دهان و دندان بیشتر خواهد شد. همچنین اغلب افرادی که در طی ۶ ماه گذشته به دندانپزشکی مراجعه نکرده بودند علت این امر را مشکلات و نگرانیهای مالی عنوان کردهاند.
تأثیر سیگار بر روی دندان
متأسفانه دندانها موادی را که از سیگار حاصل میآیند نگه میدارند همچنین مواد سمی که تنفس میشود باعث آسیب دیدن دندانها میشود مشکلات بسیار جدی دندانها شامل:
- زرد یا قهوهای شدن دندانها
- خونریزیهای لثه
- سخت شدن پلاک دندانی یا تولید کاکولوس
- پوسیدگی دندان
- خشکی دهان
- نیاز به روت کانال
- از بین رفتن دندان
- از دست دادن دندان
- آسیب دیدن مینای دندان
متأسفانه گاهی مشکلات بیشتر از ظاهر نامطلوب میباشد زیرا سیگار میتواند چگونگی جویدن و نحوه تراز شدن بایت را تحت تأثیر قرار دهد.
طبق مطالعات انجامشده زنان سیگاری به ازای هر ۱۰ سال یک ونیم دندان و مردان سیگاری ۹٫۲ دندان از دست میدهند.
آسیبهایی که سیگار بر لثه وارد میسازد تاثیر سیگار بر دندان
کشیدن سیگار میتواند منجر به ضعف لثهها و ایجاد بیماریهای پریودنتال شود. سیگاریها ۶۴٫۲ در صد بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطرات و بیماریهای ناشی از لثه میباشند.
بیشتر از ۴۰% بیماریهای مربوط به پریودنتال ناشی از کشیدن سیگار میباشد و مشکل هنگامی ایجاد میشود که باکتریهای دهان بر روی لثه یا بافت نرم اطراف دهان رشد و تکثیر یابند، بهاینترتیب لثه ملتهب میشود و بیماری پریودنتال گسترش مییابد.
استفاده از تنباکو به هر شکل مانند سیگار کشیدن، جویدن تنباکو موجب افزایش تارتار دردهان میشود و جریان بزاق را که باعث میشود تا باکتریهای مضر از بین بروند کم میکند.
هرگاه در زمان کشیدن سیگار متوجه مشکلاتی در لثه مانند علائم زیر شدید باید به دندانپزشک مراجعه نمایید.
- حساسیت و قرمزی
- در زمان مسواک زدن یا نخ کشیدن دندان مواجه شدن با خونریزی از لثه
- از دست دادن دندان
- وجود عفونت و تجمع چرک در بین دندانها
- احساس درد در زمان جویدن
- بوی بددهان
- عقب رفتن لثه
- شل شدن و فیت نشدن دندانهای مصنوعی
زیرا با مشاهده هریک از علائم بالا که ناشی از بیماری پریودنتال است، اقدامات لازم توسط دندانپزشک جهت رفع این مشکلات انجام شود.