مدتزمان درمان ارتودنسی در مشهد
مدتزمان موردنیاز جهت صاف شدن دندانها در ارتودنسی دندان یا طول دورهای که باید از تجهیزات ارتودنسی جهت اصلاح مال اکلوژن یا ناهنجاریهای دندان بکار برده شود با طیف وسیعی از عوامل تأثیرگذار در ارتباط میباشد.
باید دانست که مدتزمان ارتودنسی دندان برای همه افراد به یکشکل نیست؛ زیرا هیچ دونفری نیستند که مشکلات کاملاً مشابه یکدیگر داشته باشند و اغلب افراد دارای دندانها و محل استقرار آن در هر فردی متفاوت میباشد. به همین علت نمیتوانیم بگوییم طول درمان برای شخص بهطور دقیق چقدراست.
متخصص ارتودنسی دندانهای بیمار را بهطور دقیق ارزیابی میکند و در طی این ارزیابی با در نظر گرفتن فاکتورهای معین نوع مشکل و نوع درمان ارتودنسی که شامل موارد زیر میباشد را مشخص میکند.
- فضای درون دهان
- فاصله موردنیاز برای حرکت دندانها
- وضعیت دهان و دندان
- وضعیت سلامت عمومی
برخی مواقع پس از ارزیابی ممکن است مشخص شود که شما نیازی به ارتودنسی نداشته باشید. گاهی ممکن است دندانهای شما از مشکل خاصی برخوردار باشند؛ بنابراین متخصص نوع درمان و مدتزمان ارتودنسی را بهصورت تقریبی به شما اعلام میدارد.
مدتزمان ارتودنسی بین چه دوره زمانی مشکلات دندانی را برطرف میکند؟
در بیشتر موارد اغلب بیمارانی که به کلینیک دندانپزشکی مراجعه میکنند باید بین ۶ ماه تا دو سال از بریس دندانی استفاده نمایند تا دندانهایی منظم و یکدست داشته باشند. بااینحال بسته به نوع مشکل برای بعضی از بیماران طول درمان برای آنها بیشتر میشود.
عوامل مؤثر بر روی زمان ارتودنسی دندانها
- نوع دستگاه ارتودنسی
در حال حاضر انواع مختلفی از دستگاههای ارتودنسی برای درمان انواع مشکلات، ناهماهنگیها و مال اکلوژن های دندان موجود میباشد. بعضی از دستگاهها به زمان کمتری برای صاف کردن دندانهای کج نیاز دارند. درصورتیکه مشکلات دندانهای شما خیلی جدی و شدید نباشد، میتوانید از متخصص ارتودنسی بخواهید که از تجهیزاتی برای شما استفاده کند که مدتزمان ارتودنسی با آن در زمان کوتاه انجام شود. بهعنوانمثال مدتزمان ارتودنسی متحرک بیشتر از ارتودنسی ثابت میباشد.
- وضعیت سلامت عمومی و بهداشت دهان و دندان
معمولاً قبل از هر اقدامی لازم است که با یک دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی خوب مشورت بگیرید. برخی مواقع ممکن است مشکلات دهان و دندانی دیگر برای دندانهای شما رخ دهد بهعنوانمثال التهاب لثه، وجود هر نوع پوسیدگی، تارتار و پلاکهای سفت و سخت دندانی موجب میشود که مدتزمان ارتودنسی بیشتر شود.
اگر با ضعف بهداشت دهان و دندان مواجه هستید و مشکلات عنوانشده را داشتهاید باید پیش از درمان، آنها را برطرف نمایید تا بتوانید مورد درمان قرار بگیرید. همچنین اگر در طول درمان بهداشت دهان و دندان را رعایت نکنید قطعاً مدتزمان درمان طولانیتر خواهد شد.
- نوع مشکل دندان
هدف دندانپزشک این است که بهوسیله دستگاه خاص و با اعمال فشار، دندانهای کج شده را صاف نماید؛ بنابراین نیازمند جابجایی دندان هستیم درواقع دندانها باید از موقعیت نامنظم خود به موقعیت صاف و موردنظر هدایت شوند.
بهعنوان نمونه اگر بین دندانها فاصلهای باشد، بسته شدن این فاصله در زمان خیلی کوتاهتری انجام میشود درصورتیکه فک بهاندازه لازم بزرگ باشد و دندانها جهت صاف شدن یا رسیدن به موقعیت موردنظر مسافت زیادی را طی نکنند، مدت درمان ارتودنسی دندان کوتاه خواهد بود. درصورتیکه یکی از فکها جلوتر باشند باید زمان زیادی برای درمان این مشکل در نظر گرفت.
به نظر میرسد که درصورتیکه مشکلات فکها شدیدتر باشد مدتزمان ارتودنسی فک بالا یا پایین نیز به درازا میانجامد.
- شدت مشکل
اگر شدت و میزان مشکل دندان بیشتر باشد مدتزمان ارتودنسی دندان نیز بیشتر میشود. بهعنوانمثال مشکلات مال اکلوژن شدیدتر نظیر اوربایت، آندربایت، کراس بایت و سایر مشکلات باشد، میتواند در زمان ارتودنسی تأثیر بگذارد.
همچنین برای حل مشکلاتی مانند این امکان دارد مراحل درمان در دو مرحله ارتودنسی انجام شود. مثلاً ممکن است در مرحله اولیه عمل جراحی فک انجام شود و در مرحله بعدی ارتودنسی دندان انجام شود یا هر یک از این مراحل در سنین مختلف صورت بگیرد.
- سن فرد متقاضی
یکی از عوامل تعیینکننده برای استفاده از تجهیزات ارتودنسی سن و سال فرد میباشد. معمولاً کودکان از زمان کمتری برای ارتودنسی برخوردار میباشند به این دلیل که شکل دهان، فک و دندانهای آنها همچنان در حال رشد میباشد و بهسرعت میتوان مشکلات آنها را برطرف کرد این در حالی است که مدتزمان ارتودنسی بزرگسالان اغلب بیشتر میباشد زیرا دیگر فک این دسته از افراد رشد خود را انجام داده است و بهنوعی رشد آن متوقفشده است؛ بنابراین صاف کردن دندانهای آنها نیاز به زمان و هزینه بیشتری دارد.
البته این زمان درمان با توجه به پزشک متخصص ارتودنسی قابلتغییر میباشد.
- استفاده از برخی داروها
بر طبق تحقیقات انجامگرفته مصرف بیشازاندازه برخی داروها نظیر ایپوپروفن، استامینوفن وآسپرین میتوان باعث کند شدن حرکت دندانها و همچنین کاهش مدتزمان ارتودنسی دندان شود به همین علت استفاده طولانی از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی میتواند تأثیر مشابهی بر روی حرکت دندانها داشته باشد.
برخی از این داروها نظیر: فلوراید، استروژن، کورتیکواستروئیدها و سرکوبکننده های سیستم ایمنی میباشند.
بنابراین بهتر است قبل از درمان در مورد داروهایی که مصرف میکنید با متخصص ارتودنسی مشاوره داشته باشید.
از عوامل تأثیرگذار دیگر میتوان به نوع درمان و انتخاب نوع ارتودنسی، همکاری و چگونگی مراقبت بیمار و رعایت نکات توصیهشده توسط دندانپزشک اشاره داشت.