مراقبت از دندانهای کودک
برخی از والدین میدانند که باید از بروز پوسیدگی در دندانهای شیری کودک خود جلوگیری کنند اما روش صحیح برای انجام آن را نمیدانند. برای دندانپزشکی کودک در مشهد اینجا کلیک کنید
مراقبت از دندانهای شیری کودکان پیش از درآمدن اولین دندان آغاز میشود. تصور نکنید که چون شما نمیتوانید دندانهای او را مشاهده کنید، پس وی هنوز دندان ندارد.
باید دانست که دندانها در سهماهه دوم بارداری مادر تشکیل میشوند و در هنگام تولد دارای ۲۰ دندان اولیه میباشند که بسیاری از آنها به شکل کامل در آرواره رشد پیدا میکنند.
چگونه مراقب دندان شیری کودک باشیم
- با استفاده از یک دستمال مرطوب بر روی لثههای فرزندان بعد از خوردن غذا میتوانید از ایجاد باکتریهای آسیبرسان جلوگیری کنید.
- پس از ظاهر شدن چند دندان بر روی لثههای کودک میتوانید به کمک مسواک مخصوص کودکان که دارای برسی نرم میباشد، استفاده کنید.
- در انتهای شب دندانهای کودک را با دستمال تمیز نمایید.
- درصورتیکه بچههای کوچک از رژیم غذای خوبی برخوردار نباشند، امکان پوسیدگی در دندانهای آنها وجود دارد.
- قرار دادن طفل با یک شیشه شیر در فاصله زمانی طولانی میتواند باعث آسیب دیدن دندانهای کودک شود؛ زیرا هنگامیکه کودک آبمیوه حاوی قند و شیر میخورد و برای چندین ساعت این مواد بر روی دندانها بماند، بهمرور جذب مینای دندان شده و باعث مشکل برای دندانهای کودک میشود.
- معمولاً تغییر رنگ و لکهدار شدن دندانهای پیشین نشاندهنده مشکلات ناشی از عدم بهداشت میباشد. در صورت بیتوجهی این موارد کوچک منجر به پوسیدگیهای شدید شده و با کشیده شدن این دندانها تا رشد دندان دائمی، جای خالی این دندانها دردهان کودک نهتنها ازنظر زیبایی بلکه از جهت خوردن غذا باعث ناراحتی کودک میشود.
- مکیدن شیشه شیر در طی روز میتواند برای کودک آسیبزننده باشد و باید والدین به بچههای خود در زمان معین غذا یا شیر بدهند.
- بسیاری از دندانپزشکان برای درمان مشکلات دهان و دندانهای کودکان آموزشدیدهاند و دارای تخصص میباشند. درصورتیکه از همان دوران طفولیت جهت اصلاح و نظم دندانهای کودک با جراح دندانپزشک برای اصلاح فک مراجعه کنید کودک کمتر در معرض آسیبهای دندانی قرار خواهد گرفت.
باید دانست که دندانپزشک کودک برای پیشگیری و مقابله با مشکلات احتمالی و پیش از افتادن دندانها جهت چکاب منظم و مراقبت منظم از دندانها و لثههای کودک تخصص دارد.
جلوگیری از پوسیدگی دندان
متأسفانه آمارها از افزایش میزان پوسیدگی دندان در کودکان حکایت دارد. بر طبق توصیه انجمن مراقبتهای دندانی آمریکا باید اولین مراجعه دندانپزشکی کودک در سال اول زندگی او باشد.
دندانپزشک چگونگی صحیح مسواک زدن، تکنیک استفاده از نخ دندان حتی با داشتن تنها دو دندان در کنار هم را به والدین آموزش میدهد و رشد دندانها را موردبررسی قرار میدهد.
با مراجعه به دندانپزشک والدین کودک با مشکلاتی که امکان دارد در سالهای آینده گریبان گیر کودک شود، آشنا می شوند. همچنین زمانی که کودک بزرگتر شد دیگر دچار ترس از دندانپزشکی نخواهد شد.
وقتیکه تمام دندانهای موقت کودک (اغلب در سنین ۲٫۵ سالگی) رشد کرد، استفاده از فلوراید موضعی برای دندانهای شیری توصیه میشود.
فلوراید باعث میشود مینای دندان محکمتر شده و مانع مشکلات دهانی شایع در کودکان و پوسیدگیهای دندانی شود.
معمولاً پوسیدگی زمانی اتفاق میافتد که مواد غذایی و باکتریها پس از خوردن غذا بر روی دندانها بماند و شسته نشود.
اسید ایجادشده بر روی دندانها به حدی میشود که مینای دندان دچار خوردگی شود یا با ایجاد سوراخ منجر به پوسیدگی میشود، فلوراید میتواند میزان نفوذپذیری اسید را به مینای دندان دشوارتر کند.
اغلب خمیردندانها دارای فلوراید میباشند؛ اما خمیردندان بهتنهایی از دندانهای کودک محافظت نمیکند. همچنین مصرف بیشازاندازه فلوراید باعث تغییر رنگ دندانها میشود بنابراین قبل از مصرف هر نوع مکمل فلوراید باید با دندانپزشک مشورت نمایید.
مصرف مواد قندی و شیرین را کم کنید
مصرف غذاها و نوشیدنیهای شیرین، باید به میزان محدود استفاده شود، زیرا برخلاف این امر ممکن است ایراداتی برای کودک به همراه داشته باشد همچنین بهغیراز چاقی مشکلات دیگری را نیز به دنبال خواهد داشت.مراقبت از دندانهای کودک
باید دانست که مصرف مواد قندی تا یک ساعت در اطراف دندان میباشند و به مینای دندان هجوم میبرند.
اگر کودک بدون مسواک زدن و بدون تمیز کردن دندانها و با مصرف مواد شیرینی به خواب برود، دندانها وی در این مدت موردحمله مواد قندی قرار میگیرند.
هیچوقت بهعنوان هدیه به کودک خودشیرینی و شکلات ندهید، عادت به مصرف مواد قندی در آینده صدمات زیادی برای فرد به دنبال خواهد داشت. مراقبت از دندانهای کودک خود اگاه باشید
استفاده از یک رژیم سرشار از ویتامینها، مواد معدنی، میوه و سبزیجات تازه بهسلامت و تقویت مینای دندان کمک میکند و احتمال پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه را در طول زندگی به شکل چشمگیری کاهش میدهد.
نقش والدین برای تفهیم الفبای بهداشت دهان و دندان بسیار پررنگ و بااهمیت میباشد.
باوجوداینکه تحقیقات مربوط به دهان و دندان و استفاده از روشهای پیشگیری مانند پرکنندهها و پوشانندهها را معرفی کرده است اما توجه و مراقبت از دندانها از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد.
استفاده از مواد پوشاننده به این مفهوم نیست که کودک بدون ملاحظه به مقداری که دوست دارد شیرینی بخورد و یا مسواک نزند؛ بنابراین والدین در سالهای اولیه زندگی کودک باید عادتهای بهداشت دهان و دندان را با فرزند خود تمرین نمایند.